Jan de Beus
U bevindt zich hier: Startpagina » Agenda » Boekpresentatie

Boekpresentatie

Boekpresentatie in Oosterhout

25 september - 10 oktober 2006


Boekpresentatie

Ter gelegenheid van het verschijnen van het boek "Jan de Beus schilderijen - Bilder 2000-2006" (door Hans Timmer) toont SBK Oosterhout een expositie met werken uit de publicatie. De expositie is te zien van 25 September t/m 10 oktober.

Op zaterdag 7 oktober is de Finisage om 15.00 uur. Tijdens de finisage wordt gesproken door Jurrie Poot, kunstverzamelaar, oud conservator Stedelijk Museum. en tot voor kort hoofdconservator Prenten en Tekeningen van het Stedelijk Museum Amsterdam.

Uitgeverij: TAB, Timmer Art Books, met teksten van André Lindhorst en Emke Clifford Kocq van Breugel.

Het meest in het oog springende kenmerk van de olieverfschilderijen van Jan de Beus (1958) is de manier waarop de verf op het doek is aangebracht. Het zijn forse streken, aangebracht op een dikke, pasteuze wijze. De structuur en richting van de verfstreek is hierdoor duidelijk zichtbaar. Die dikke lagen verf doen hem herinneren aan de modder, de klei en koeienstront uit zijn jeugd: lekker om mee te werken en nooit vies.

De Beus behandelt in zijn werk verschillende thema's. Soms komen deze uit zijn directe omgeving, zoals de modellen voor zijn portretten (meestal familieleden) en zijn landschappen (vaak impressies van de omgeving rond zijn geboor­tedorp - en sinds 1990 weer zijn woonplaats - Muiderberg). Jan de Beus heeft veel reizen gemaakt. De indrukken die hij daarbij opdeed geeft hij een vorm in zijn werk. Soms schilderde of tekende hij eerst zijn fantasie of droom van fascinerende steden en exotische streken. Op die manier maakte hij ze zich eigen, al voordat hij ze bezocht. Tijdens zijn reizen bezocht hij plekken die werden beschreven in verhalen en boeken. Het waren plekken die zijn fantasie prikkelden en die hij zelf wilde beleven en meemaken.

Van de meeste onderwerpen die hij schildert ontstaan verschillende versies. Eén schilderij is voor De Beus vaak niet voldoende om de kleuren en vormen van zo'n enkel beeld weer te geven. Soms neemt hij een bestaand schild­erij van een oude meester als uitgangspunt, hiermee bewust een dialoog met de kunstgesc­hiedenis zoekend.

Veel van zijn schilderijen, etsen en tekeningen ontstaan uit de precaire verhouding tussen beeld en emotie, werkelijkheid en droom. De dromen leveren geen statisch beeld op, maar zijn altijd in beweging en worden door Jan de Beus gebruikt om de beelden in zijn omgeving nieuw leven in te blazen en oude waarheden bloot te leggen.

In zijn laatste periode van 2001-2005 heeft hij zich vooral geconcentreerd op het schilderen van min of meer monochrome werken. Schilderijen in één kleurstelling, al dan niet met de toevoeging van een tegenkleur in dikke lagen verf opgebracht en op geheel eigen wijze uitgedrukt. Zijn verfopbreng is dik en heeft veel structuur. Hierdoor vertonen zijn schilderijen veel verwantschap met beeldhouwkunst.

Getoond worden onder andere de triptieken: “Landschap Muiderberg (2003/2004)”, “Zonder titel 2005”, twee vijfluiken uit 2005 en een selectie van het meest recente werk 2006 waaronder vijf wandobjecten.


Jan de Beus, Jurrie Poot en Hans Timmer

Een indruk van de boekpresentatie :
(foto's: Mieke Nagel, BN/DeStem))