Jan de Beus
U bevindt zich hier: Startpagina

Jan de Beus

Schilderijen
Bilder
Paintings

The twentieth-century art lover sees his own eye as a gift of nature, whereas it is a product of history. Pierre Bourdieu, The Rules of Art.

KLIK HIER VOOR HET OEUVRE 2024
Een nieuwe serie schilderijen.

AGENDA

EXPOSITIE GROEN

Wie houdt er niet van groen? Groen is de kleur van leven, vernieuwing, natuur, groei en energie. Groen met zijn talloze schakeringen; van de koele blauwe kant tot aan de warme gele kant en alles ertussen in. Vanaf 15 januari is de expositie GROEN te zien met schilderijen, objecten en installaties waarin de kleur GROEN de hoofdrol speelt.

Curatoren Piet Augustijn en Jack Mildert selecteerden voor de expositie 'groen' werk van de kunstenaars Marinke van Zandwijk, Amerentske Koopman, Jan de Beus, Erik Oldenhof, Gertjan Scholte-Albers, Egied Simons en Jolanda Verdegaal.

Looptijd: 15 januari t/m 26 februari 2023
Opening: zondag 15 januari 15.00 uur

Locatie:

SBK Kunstuitleen & Galerie, SBK Galerie 1, KNSM-laan 307-309, 1019 LB Amsterdam
Openingstijden: Woensdag t/m zondag 11.00-18.00 uur

2023 "Als de Dood", Museum Belvedere, Heerenveen

11 FEBRUARI — 11 JUNI 2023
Museum Belvédère, Oranje Nassaulaan 12, Heerenveen-Oranjewoud



ALS DE DOOD

Schilders, dichters, beeldhouwers, schrijvers, fotografen, over verval en eindigheid.




Van 11 februari tot en met 11 juni is in Museum Belvédère de tentoonstelling Als de Dood te zien, waarin rond het thema 'dood' schilderijen, poëzie, beelden en foto's samen zijn gebracht van uiteenlopende Nederlandse kunstenaars. De expositie omvat zowel bestaande kunstwerken als kunstwerken die speciaal voor de tentoonstelling zijn gemaakt. Elk op eigen wijze belichten ze de dood — als einde van leven, als mysterie, als transitie naar andere verschijningsvormen of als onderdeel van een natuurlijke cyclus U.S.A. zetten ze aan tot overpeinzen en bieden ze troost in schoonheid. In cie tentoonstelling is werk te zien van Allie van Altena, Anne van As, Gijs Assmann, Dianne Bakker, Jan de Beus, Willy Boers, Dirk Breed, Koos Breukel, Ton Broekhuis, Johan Creten, Frank Creton, Desiree Dolron, Aline Eras, Anne Feddema, Theo de Feyter, Jager de Geld, Ad Gerritsen, Cor Groenenberg, Han van Hagen, Jochem Hamstra, Henk Helmantel, Frank van Hemert, Niek Hendrix, Jan van Herwijnen, Fons Hoiting, Raoul Hynckes, Sjoerd Janzen, André de Jong, Jan Jordens, Miriam Knibbeler, Pieter Knorr, Jan van der Kooi, Christiaan Kuitwaard, Fred Landsman, Jorn van Leeuwen, Sabine Liedtke, Victor van Loon, Jan Mankes, Erik Mattijssen, Albert Oost, Jet van Oosten, Dineke Oosting, Olphaert den Otter, Hans Rikken, Maartje Roos, Erica Scheper, Tjarda Sixma, Kris Spinhoven, Johannes Steendam, Kees Stoop, Marijke Stultiens-Thunnissen, Douwe Tamminga, Maurice van Tellingen, Els Timmerman, Aat Veldhoen, Aad Verhoog, Henk de Vries, Feark van der Wal, Marenne Weiten, Ids Willemsma, Sytse van der Zee.

Een wezenlijk onderdeel van het project wordt uitgemaakt door de publicatie met beeld, korte verhalen van Midas Dekker, Sander de Hosson, Bert Keizer, Herman Sanciman en gedichten van Tine Bethlehem, Jan Boerstoel, Remco Campert, Jan Eijkelboom, Anna Enquist, Kees 't Hart, Eeltsje Hettinga, Tsjébbe Hettinga, Willem Hussem, Gerrit Komrij, Rutger Kopland, Hans Kuyper, Jean Pierre Rawie, Toon Tellegen, M. Vasalis, Willem Wilmink.



De tentoonstelling Als de Dood is tot en met 11 juni 2023 te zien in de twaalf kamers van de westvleugel. De expositie en het boek Als de Dood werden mogelijk gemaakt door FB Oranjewoud, de provincie Fryslán en de gemeente Heerenveen.

In de oostvleugel van Museum Belvédère wordt dit voorjaar werk getoond uit de museale collectie van acht Friese kunstenaars, te weten Jan Mankes, Thijs Rinsema, Gerrit Benner, Boele Bregman, Willem van Althuis, Harmen Abma, Sjoerd de Vries en Jan Snijder.

AFGELOPEN JAAR

2021 Atelier van Santen Zaandam

Tannhäuser & More

Recente schilderijen en een sculptuur van de Muiderbergse kunstenaar Jan de Beus (1958) zijn te zien op 30 en 31 oktober en 6 en 7 november 2021 van 14 tot 17 uur in Atelier Van Santen, Zuiddijk 209, Zaandam. Het werk van Jan de Beus is in binnen en buitenland
tentoongesteld en opgenomen in vele openbare en particuliere collecties Een aantal van de recente werken zijn geinspireerd door
Richard Wagner’s opera Tannhauser. De Beus zal op bovengenoemde data van 14 tot 17 uur in Atelier Van Santen aanwezig zijn.
Mocht u op deze data verhinderd zijn, en toch de expositie willen bezoeken, dan kunt u ook een afspraak maken. Naast de genoemde Tannhauser schilderijen zal er ook een selectie van werken uit de periode 2013 tot en met 2021 getoond worden. U bent van harte welkom en wij hopen u te zien. Een berichtje voorafgaand aan Uw bezoek zou fijn zijn in verband met de mogelijk nog steeds geldende coronaregels. Met vriendelijke groet Jan de Beus.

Over mijn recente Tannhäuser schilderijen (2019)

Nadat ik op een zondagmiddag in 1976 Menno Feenstra’s muziekprogramma Zondagmiddagouverture beluisterde, was ik in vuur en vlam door de muziek van Richard Wagner’s opera Tannhäuser. Feenstra liet fragmenten horen van een opname uit Bayreuth 1962. Grace Bumbry, Anja Silja, Wolfgang Windgassen en anderen zongen de sterren van de hemel en ik was verkocht. Toen en nu nog steeds. Ik heb vanaf dat moment vele Tannhäusers, en ook de andere opera’s van Wagner gezien in binnen en buitenland. Prachtige momenten beleefd in onder andere Berlijn, Bayreuth en ook Amsterdam. De laatste in Amsterdam geproduceerde Tannhäuser (Nationale Opera & Ballet 2019, muzikale leiding Marc Albrecht, regie en choreografie Christof Loy) heeft zo’n waanzinnige indruk op mij gemaakt, dat ik opnieuw voor een Wagner motief om te schilderen heb gekozen. Reeds in 1978 schilderde ik mijn Kleurensymphonie in vijf delen geinspireerd door Wagner’s Ring des Nibelungen, Lohengrin en Parsifal. In de periode 2006–2009 ontstonden werken geinspireerd door Tristan & Isolde en Der Ring des Nibelungen. Nu dus een serie van vijftien olieverfschilderijen en een sculptuur. Alles geschilderd in violet, titaanwit en een enkele toets zwart of groen. Kleuren mengden zich tijdens het schilderen en hier en daar vermengde ik de verf met vogelzand om nog meer structuur te krijgen. De sculptuur is een combinatie van olieverf en keramiek. Zoals ik al eerder eens schreef: ‘Mijn oeuvre is een geschilderd en getekend dagboek, het zijn herinneringen in verf’. Zo ook deze recente, nu in Zaandam geëxposeerde schilderijen in Atelier Van Santen. Jan de Beus, Muiderberg, september 2021

Uitnodiging in pdf.... [1.885 KB]

Publicatie van Yvonne Hulsbos in De Gooi en Eemlander, 23 juli 2020.

"IN HET SPOOR VAN DE GROTE VOORGANGERS", Kunstschilder Jan de Beus was zes weken ziek door corona maar staat te popelen om weer te kunnen schilderen. Lees artikel. [1.147 KB]

2020 KUNST STELT ALLES VOOR, Chabot Museum

In de groepstentoonstelling "Kunst stelt alles voor", Moderne Meesters uit de collecties van het Chabot Museum en Museum Boijmans van Beuningen wordt werk van Jan de Beus tentoongesteld.

Getoond worden werken van de voorlopers tot de hoogtijdagen van het expressionisme en de naoorlogse invloeden in het Abstract Expressionisme en CoBrA. Met werk van o.a. Monet, Picasso, Munch, Chabot, De Kooning, Appel en Constant. Van Jan de Beus worden de werken: "Studie voor een zelfportret uit 1994" en "Op weg naar het Hofland, uit 1997" getoond. Vrijheid en verbeeldingskracht. De titel Kunst stelt alles voor, is ontleend aan een uitspraak van Constant Nieuwenhuys, doelend op de bevrijding van creativiteit en fantasie, weg van de klassieke culturele kaders en de opvattingen over schoonheid. Ook is er aandacht voor het album Louter Genieten met teksten en tekeningen van Simon Vinkenoog. Hiermee vieren we niet alleen de vrijheid in creativiteit maar ook in bredere zin, in het kader van 75 jaar vrijheid in Nederland.

De expositie is geopend van 2 juni t/m 29 november 2020, Chabot Museum, Rotterdam

2020 - PASSIE, Museum Krona, Uden, t/m 5 juli

Kunstenaars zijn beter in zwart dan in wit, noteerde de schrijver Julien Green in zijn dagboek ruim een halve eeuw geleden. Deze voorkeur onder kunstenaars is onveranderd gebleken. De verbeelding van onrecht en lijden stijgt ver uit boven die van blijdschap en geluk. De collectie van Museum Krona bevat dan ook vele hedendaagse interpretaties van motieven geïnspireerd op de Passietijd: het Laatste Avondmaal, het verraad, de twijfel, het sterven en het verdriet van de moeder.

Deze thema’s worden vanaf 1 juni 2020 getoond in de benedenzaal van het museum. Werk is te zien van o.a. Marc Mulders, Reinoud van Vught, Thom Puckey, Ruud Peters en Hans van Hoek. Van Jan de Beus is een indrukwekkende kruisweg te zien, van Ignace Schrelten diens langlopende serie ‘Laagvliegers’. Bijzondere aandacht is er voor het werk van de in 2017 overleden Wim van de Voort, die gedurende zijn hele leven het Piëta motief opraapte en telkens weer opnieuw opbouwde met eenvoudige lijnen, als een teken van troost en bekommernis.

De in 2016 geschilderde "Kruisweg Staties" van Jan de Beus worden tot en met 5 juli 2020 getoond in Krona, Museum voor Religieuze Kunst, Uden.

De volgende vijf werken van Jan de Beus worden tentoongesteld:
"Drie kruisingingen uit 1990".
"Twee Kruiswegstaties uit 2016".

Herinneringen in verf

CONTACT

Jan de Beus,

Post Adres, Postal Addres, Postadresse
Postbus 44,
NL-1399 ZG Muiderberg

Tel. 0031 (0)294-261793,
E-mail: debeus@hetnet.nl